BRUMOVICE. Duch starého habána

V Brumovicích, malé obci v okrese Břeclav, se vypráví několik fascinujících legend, které dodávají místu tajemnou atmosféru.
Duch starého habána
V 16. století se v Brumovicích usadila sekta novokřtěnců, známá také jako habáni. Mezi místními se traduje, že v jednom ze starých sklepů, kde habáni skladovali své víno a další poklady, se zjevuje duch starého habána. Tento přízrak prý stráží tajemství minulosti a čas od času ho lze spatřit procházet chladnými chodbami sklepu. Jeho přítomnost je cítit v chladném závaně větru a tajemném šepotu, který se ozývá ze zdí.
Bezhlavý jezdec
Na konci vesnice směrem ke Kobylí, na mírném návrší, stojí kamenný kříž. Tento kříž je spojován s příběhem bezhlavého jezdce, přízrakem bývalého majitele panství Jezero. Podle legendy jezdec za svého života zavraždil svého otce a po smrti se jeho duch vrací, aby pykal za svůj zločin. V noci se projíždí na koni s rukou zdviženou směrem k rodovému panství. Kříž zde stojí jako připomínka na nešťastného formana, jehož koně se po zjevení přízraku splašili a on sám málem přišel o život.
Rostoucí přízrak
Farní kostel sv. Antonína Paduánského skrývá další z tajemství Brumovic. Ve sklepeních pod kostelem se prý zjevuje přízrak muže, který narůstá do obřích rozměrů. Čím více se blíží půlnoc, tím větší se stává. V okamžiku, kdy hodiny odbijí půlnoc, sahá jeho postava až ke střeše kostela. Po tomto okamžiku se začíná postupně vytrácet, až zmizí úplně. Tato podívaná přitahuje pozornost mnoha odvážlivců, kteří se touží setkat s tímto záhadným jevem.
Legendy Brumovic tak přinášejí nejen poutavé příběhy, ale také připomínku na bohatou historii a mystickou atmosféru tohoto místa.