BROUMOV. Pověst o dřevěnému kostelíku

V malebné krajině Broumovska, nedaleko města Náchod, se skrývá tajemný příběh, který se váže k nejstaršímu dřevěnému kostelíku v českých zemích. Toto posvátné místo, zasvěcené Panně Marii pod lipami, bylo postaveno v roce 1449. Legenda praví, že kostelík založila pohanská panna, která se rozhodla odvrátit od pohanství a přijmout křesťanskou víru.
Na důkaz své oddanosti upletla věnec propletený svými vlastními vlasy. Tento věnec byl po staletí uchováván v kostele a stal se předmětem mnoha mýtů a pověstí. Říká se, že kdo by se odvážil k věnci přistupovat s posměchem či by se pokusil z něj něco strhnout, toho by brzy navštívilo strašidlo v nečekané podobě. Tento přízrak přinášel těmto lidem trest za jejich neúctu a jejich odvahu zpochybňovat posvátnost tohoto místa.


Jiná pověst z Broumovska vypráví o přízraku švédského bubeníka, který se zjevuje v lese mezi Broumovem a Teplicemi, nedaleko obce Pěkov. Tento bubeník, duch švédského vojáka z bitvy roku 1646, víří svými paličkami na bubnu a jeho tajemné rytmy se prý nesou lesem během tiché noci. Mnoho lidí tvrdí, že slyšeli jeho bubnování, a dokonce se říká, že zvuk jeho bubnu předpověděl světovou válku.
Tato místa, opředená pověstmi a legendami, dodávají Broumovsku zvláštní charakter a lákají návštěvníky, kteří touží po záhadách a tajemstvích minulosti. Každý, kdo se odváží navštívit tyto lokality, pocítí atmosféru starých časů a možná i uslyší vzdálený ozvěnu bubnu švédského vojáka.