BRANDÝS NAD LABEM – STARÁ BOLESLAV. Ve znamení múzy Uránie

Ve znamení múzy Uránie
Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, malebné městečko 15 km severovýchodně od Prahy, skrývá mnoho tajemství a legend. Jedna z nich se váže k místnímu zámku, který byl kdysi vlastnictvím císaře Rudolfa II. Právě zde našel dočasné útočiště slavný dánský hvězdář a rosekrucián Tycho Brahe, který zde pobýval pod ochranou znamení múzy Uránie


Zvuk potopených zvonů
Mezi Starou Boleslavi a Brandýsem, v opuštěném korytě starého Labe, se za temných nocí rozléhá tajemný zvuk – vyzvánění potopených zvonů. Ty byly kdysi zapůjčeny z Klecan na slavnostní vysvěcení kostela sv. Václava. Zapomnělo se však na to, že zvony každou noc odlétají zpět na své původní místo. Pověst praví, že jednou projížděl po mostě neznaboh kočí a když strašlivě zaklel, zvony se zřítily do hlubiny, kde odpočívají dodnes.

Nezabílitelné skvrny
V bývalém kostelíku sv. Kosmy a Damiána, kde byl 28. září 935 zavražděn svým bratrem Boleslavem sv. Václav, se stále znovu objevovaly nezabílitelné skvrny jeho krve. Tyto skvrny se staly tak významnými, že kolem nich byla vybudována kovová schránka s tlustým sklem.


Paladium
V poutním kostele Panny Marie je uchováváno tzv. Paládium, kovový reliéf Panny Marie s dítětem z počátku 15. století, známý jako Panna Maria Staroboleslavská. Legenda říká, že reliéf byl vyorán sedlákem na poli a stal se častým námětem poutních obrázků. Podle pověsti dala reliéf ulít svatá Ludmila z kovu zničených pohanských model, a sv. Václav jej nosil stále při sobě.


Brandýský fext
Brandýs nad Labem měl také svého fexta, nezničitelného člověka. Při rozšiřování zámku za císaře Rudolfa II. byla vykopána zcela neporušená mrtvola, která vydávala líbeznou vůni. Učenci u dvora byli zjevem ohromeni a mrtvola zřejmě skončila v Rudolfových sbírkách. Dále však její stopy mizí, zanechávajíc po sobě pouze tajemství.


Tyto legendy a pověsti přidávají Brandýsu nad Labem – Staré Boleslavi tajemnou a mystickou aurou, která přitahuje návštěvníky a milovníky historie dodnes.