BRANDLÍN. Čertův kámen

V podhůří malebné krajiny Jindřichohradecka, nedaleko vesničky Brandlín, leží tajemné místo opředené pověstmi a legendami. Je to místo, kde se údajně před staletími pokoušel ďábel sám vztyčit svou mocnou věž. Tato stavba, známá jako Čertova věž, měla být symbolem jeho síly a nadvlády nad krajem. Ďábel sbíral obrovité kameny z celého okolí a s pomocí temných sil je skládal na sebe.
Podle legendy však neblahý záměr ďábla překazila nepatrná bytost – velká moucha. Když byla věž téměř dokončena, sedla si tato moucha na vrcholný kámen. Její přítomnost, ať už díky magickým vlastnostem nebo pouhé náhodě, způsobila, že se celá gigantická stavba zhroutila pod vlastní tíhou a rozpadla se na prach.
Z celé věže zůstal jen jeden kámen, který odolal zkáze – Čertův kámen.

Tento obrovský balvan dodnes stojí za vesnicí Brandlín a připomíná svou přítomností dávnou děsivou pověst. Místní lidé věří, že kámen má zvláštní moc a že kdokoliv se ho dotkne, pocítí chlad a sílu samotného ďábla.
Čertův kámen se stal poutním místem pro ty, kteří hledají tajemství, odvahu, nebo prostě jen chtějí pocítit závan minulosti. Ať už je pravda jakákoliv, legenda o Čertově věži a jejím zázračném pádu zůstává součástí historie a mystiky tohoto kouzelného kraje.