BRADLEC – hrad.Tajná chodba s pokladem

Na úpatí Chlumského hřebenu, nedaleko městečka Železnice, se nachází tajemný hrad Bradlec. Jeho zříceniny, ukryté v hustém lese, dodnes přitahují milovníky záhad a starých legend.
Podle jedné z těchto legend je pod zříceninami hradu skryta tajná chodba, která kdysi spojovala hrad Bradlec s bývalou tvrzí v Železnici. V této podzemní chodbě má podle pověsti ležet ukrytý poklad nesmírné hodnoty. K pokladu se však nelze dostat jen tak. Povídá se, že tento poklad lze nalézt pouze na Velký pátek před východem slunce, kdy se prý chodba sama otevírá těm, kdo jsou hodni odhalit její tajemství.
Další legendou, která se váže k hradu Bradlec, je příběh o vysvobozené Bílé paní. Tato krásná přízračná postava se zjevovala nejen na Bradleci, ale také na nedalekém hradu Kumburk.

Vypráví se, že mladou manželku hradního pána z Kumburku zaklela žárlivá čarodějnice do podoby Bílé paní. Přestože byla zakletá, Bílá paní často pomáhala lidem v nouzi, ale jakmile na ni někdo promluvil, okamžitě zmizela.
Čas plynul, a až na smrtelné posteli čarodějnice prozradila svůj hrozný čin. Díky tomuto přiznání mohla být Bílá paní konečně vysvobozena ze svého zakletí a její duch našel klid. Říká se, že od té doby se na Bradleci už neobjevuje. Ovšem lidé, kteří se v noci procházejí kolem zřícenin, někdy tvrdí, že cítí její přítomnost – jako jemný závan větru nebo šepot mezi stromy.
Tajemství hradu Bradlec zůstává dodnes lákadlem pro všechny, kdo touží po dobrodružství a zkoumání nevyřešených záhad. Kdo ví, možná se jednou najde odvážný dobrodruh, který objeví poklad skrytý v hlubinách tajné chodby nebo znovu spatří Bílé paní na její tiché stráži.