BRADA – hrad. Poklad pohanů

Na úpatí kopce, kde kdysi stával hrad Brada, se šíří pověsti o pohanském pokladu, který je prý ukryt pod starým valem. Tento hrad, postavený ve 13. století, zanechal po sobě jen skrovné zbytky, avšak jeho tajemství láká odvážlivce a hledače pokladů zdaleka.
Legenda praví, že poklad pohanů zde zanechali obyvatelé dávných dob, kteří přišli o své území. Podle jiné tradice však na stráni pod zříceninou hradu bývaly vinice, které patřily jezuitům z nedalekého Jičína. Ti, když byl řád zrušen, se na nějaký čas ukryli ve vinném sklepě pod hradem. Tento sklep, plný sudů vzácného vína, údajně zazdili a přístup k němu zůstal po staletí utajen. Přesto pramen, který zde vyvěrá, napovídá, že sklep existuje, a láká ty, kteří by se chtěli dostat k jeho tajemstvím.
Na druhém konci této záhadné historie stojí raně gotický kostel sv. Bartoloměje, jenž ukrývá pozoruhodný zvon z 16. století. Tento zvon, opatřený vysokými reliéfy figur sedmi planet a jejich znamení Zvěrokruhu, je záhadou sám o sobě. Na zadní straně zvonu je vyryta skupina chlapců, představujících činnost jednotlivých Múz, čímž dodává celému příběhu mystický nádech.
Kdo ví, zda někdy někdo odhalí tajemství pohanského pokladu nebo pronikne do zazděných sklepů pod hradem Brada. Avšak příběhy, které se zde tradují, zůstávají žít dál a přitahují ty, kteří jsou ochotni naslouchat šepotu dávných legend a podstoupit dobrodružství v honbě za neznámým.