BOUBÍN. Čaroděj Žídek

V kraji, kde se lesy hustě proplétají a mlhy tajemně tančí mezi stromy, se tyčí hora Boubín. Toto místo, plné prastarých tajemství a dávných pověstí, bylo po generace opředeno příběhy, které šeptají vítr a zpívají potoky.
Kdysi dávno, na úbočích Boubína, žil čaroděj jménem Žídek. Byl to muž velké moci, jehož síly sahaly daleko za hranice lidského chápání. Žídek byl známý nejen ve svém okolí, ale jeho pověst dosahovala až do Volar a Horní Vltavice. Lidé vyprávěli o jeho zázracích i temných kouzlech, která dokázala léčit, ale i přinášet zkázu. Po jeho smrti však nebyl nalezen klid. Jeho duch se zjevoval na svazích Boubína, obklopen hřmotem bouří a světlem blesků.
Mezi pověstmi o Žídkovi se vypráví také o tajemném boubínském doktorovi, který dokázal léčit nevyléčitelné nemoci. Někteří tvrdí, že čerpal sílu právě z Žídkova odkazu, jiní věří, že to byl sám Žídek, kdo se v nové podobě vrátil, aby pokračoval ve svém díle.
Na hřbetu vybíhajícím z Boubína stálo kdysi Obrové hradiště, místo, které se dle pověsti propadlo do země. V hlubinách Boubína však zůstávají ukryté poklady – zlato, stříbro a drahokamy, osvětlené věčným ohněm. Těchto pokladů střeží drak s devíti hlavami, či trojhlavý obrovský pes, jehož dech je žhavý jako plamen. Podle jiné pověsti poklady pečlivě hlídá královský lev se svými lvíčaty.
Vypráví se také o podzemní chodbě, která spojuje Boubín s vrcholem sousedního Bobíku. Touto chodbou běhá obrovský černý pes s ohnivýma očima a žhnoucím jazykem. Kdo na něj pohlédne, zkamení a zůstane navěky uvězněn v podzemí.
A snad největší tajemství, které hora skrývá, je spící vojsko boubínské. Svatováclavské vojsko, které vyjede Čechám na pomoc, až bude nejhůře. Na Boubíně je balvan, který vede k jejich tajemnému podzemnímu sídlu. Je to podobné legendě o Blaníku, ale toto vojsko je skryto hluboko v nitru Boubína, čekající na den, kdy se znovu probudí, aby ochránilo svou zem.
A tak Boubín zůstává místem plným záhad a kouzel, kde čas ztrácí svůj význam a kde se příběhy stávají skutečností, pokud jen na chvíli zavřete oči a zaposloucháte se do šeptání větru.