BOSKOVICE. Skřítci na Zlatníku

V dávných časech, kdy kopce kolem Boskovic byly ještě divoké a plné tajemství, se vyprávěla legenda o zlatonosném kopci známém jako Zlatník. Tento kopec byl místem, kde se odvážní muži pokoušeli najít zlaté rudy, které měly přinést bohatství a slávu. Avšak, jak to bývá u míst plných záhad, i zde se prý zjevovali tajemní skřítci.
Skřítci byli malí, ale jejich moc byla velká. Říkalo se, že právě oni chrání tajemství kopce a zlato, které v něm bylo ukryto. Jen málokdo se odvážil vstoupit na území skřítků, a ti, kteří tak učinili, se často nevraceli zpět nebo se vrátili s podivnými příběhy o zázračných úkazech.
Jednou z nejznámějších pověstí, která se šířila mezi lidmi, byla ta o černém kavalírovi. V místě zvaném U tří sklípků, kde zasypané chodby skrývají tajemství dávných časů, byl údajně ukryt poklad. Tento poklad měl být hlídán kohoutem s ohnivým hřebínkem a zářícíma očima, které prorážely temnotu jako dvě plameny.
Každou noc, když měsíc ozařoval krajinu svým stříbrným světlem, se mezi stromy objevil přízrak černého kavalíra. Jeho postava byla zahalena v černém plášti, a jeho tvář byla skryta pod širokým kloboukem. Ti, kdo měli odvahu se k němu přiblížit, tvrdili, že kavalír mlčky ukazuje cestu ke skrytému bohatství.
Lidé věřili, že pouze ten, kdo je čistého srdce a nezištných úmyslů, mohl následovat kavalíra a odhalit tajemství pokladu. Mnoho odvážných mužů a žen zkoušelo štěstí, ale všichni se vrátili s prázdnýma rukama nebo nevrátili vůbec.
A tak legenda o černém kavalírovi, skřítcích a pokladu pod kopcem Zlatník přetrvává dodnes. A kdo ví, možná jednou skutečně někdo odhalí jeho tajemství a navždy změní osud tohoto magického místa. Do té doby zůstane Zlatník místem, kde se prolíná skutečnost s legendou a kde se každý krok může stát součástí dávného příběhu.