BOROTÍN. Čertův kámen na Hradisku

V malebné krajině Moravského krasu, přibližně 7 km jihozápadně od Jevíčka, leží vesnička Borotín. Nad ní se majestátně tyčí Hradisko, které je opředeno mnoha tajuplnými legendami. Nejznámější z nich je příběh o Čertově kameni.
Kdysi dávno, když ještě svět nebyl tak uspěchaný a lidé věřili na kouzla a čáry, žil na borotínském zámku mocný pán. Ačkoliv měl bohatství a moc, toužil po něčem víc. Přiklonil se tedy k temným silám a uzavřel smlouvu s ďáblem. Pekelník mu slíbil splnit jeho nejhlubší přání výměnou za jeho duši po uplynutí stanovené lhůty.
Když čas neúprosně plynul a lhůta se blížila ke konci, pán z borotínského zámku vymyslel lest. Požádal ďábla, aby mu postavil přes noc kostel v blízkém lese. Doufal, že pekelník podmínku nesplní. Čert se pustil do práce s ďábelskou rychlostí, ale když se blížil úsvit, ve vsi nečekaně zakokrhal kohout. Pekelník, zaskočený ranním zvukem, ztratil poslední kámen – srdce kostelního zvonu, který dopadl na Hradisko. A tam leží dodnes, připomínající marnost lidské lakoty a moc dobra nad zlem.


Ale Borotín není známý jen příběhem o Čertově kameni. V noci, kdy měsíc osvětluje hladinu rybníka v zahradě zámku, se zjevují zlaté kachny. Tyto přízraky přitahují pozornost nejen místních obyvatel, ale i zvědavých návštěvníků. Říká se, že zlaté kachny jsou duše paní zámku, které se proměnily poté, co byly prokleté za svou chamtivost a touhu po zlatě.
Ačkoli uplynula staletí, příběhy z Borotína stále žijí. Každý, kdo navštíví tento kraj, se může na chvíli ztratit v magii a tajemstvích, která obklopují toto místo, a s trochou štěstí spatří záblesk zlata na hladině rybníka nebo zaslechne ozvěnu dávného zakokrhání, které změnilo osud jednoho muže.