BOROHRÁDEK. Poklad pod cementárnou

V malebné vesnici Borohrádek, ležící 10 km jihozápadně od Kostelce nad Orlicí v okrese Rychnov nad Kněžnou, se šuškalo o starodávné legendě, která lákala zvědavce z širokého okolí. Pod dnešní cementárnou zde měl být zakopán velký poklad. Avšak nebylo to tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Podle pověsti mohl poklad nalézt jen člověk, který by na tato místa přišel se svým známým, aniž by s ním promluvil jediného slova.
Tato podmínka se zdála být pro Borohrádecké téměř nepřekonatelná, neboť byli proslulí svou hovorností a přátelskou povahou. Mnoho lidí se pokoušelo poklad vyzvednout, ale všem pokusům chyběl úspěch. Legendy vyvolávaly u místních obyvatel směsici nadšení a frustrace, protože touha najít poklad byla silná, ale ticho bylo pro ně nedosažitelné.
A tak zůstával poklad skrytý pod zeminou cementárny, zatímco nocí se po okolí prohánělo jiné tajemství – zjevení zlého správce na Roubíčku. Každou noc, když hodiny odbily půlnoc, se na bývalých panských lánech objevoval přízrak v dlouhém plášti a s vysokým kloboukem na hlavě. Jeho přítomnost vzbuzovala strach v srdcích obyvatel, kteří se mu raději vyhýbali.
Jednoho dne se do Borohrádku přistěhoval mladý muž jménem Jakub, který se rozhodl, že se pokusí odhalit tajemství pokladu. Jakub byl od přírody tichý a zamýšlel využít své povahy k dosažení cíle. Našel si přítele, který sdílel jeho odhodlání, a společně se vydali na místo, kde měl být poklad zakopán.
Cesta byla dlouhá a plná mlčení, ale Jakub ani jeho přítel nepromluvili. Když dorazili na místo, Jakub se cítil zvláštně klidný. Začal kopat a po chvíli narazil na něco tvrdého. S obavami i nadšením odhrnul hlínu a spatřil truhlu plnou zlata a drahokamů – poklad, o kterém se tolik vyprávělo.
Jakub se stal hrdinou Borohrádku a příběh o jeho úspěchu se stal legendou. A přestože přízrak zlého správce na Roubíčku stále obcházel noční krajinu, obyvatelé si začali vyprávět o odvaze a tichu, které vedly k objevení dávného pokladu. Borohrádek již nebyl jen vesnicí s legendou, ale místem, kde se sny mohly stát skutečností.