BOHUSLÁVKY. Smokova skála

V malebné vesničce Bohuslávky, která se nachází jen pět kilometrů severně od Lipníka nad Bečvou, se nachází tajemná Smokova skála. Tato skála, zasazená hluboko v horách nad vsí, u klidně zurčícího Brandemburského potoka, ukrývá příběh starý jako čas sám.
Kdysi dávno, když svět ještě oplýval tajemstvími a kouzla byla na denním pořádku, žil ve skále obávaný smok. Nebyl to však obyčejný drak, ale smok, který se plížil mezi stíny a přinášel strach do srdcí vesničanů. Ovčák, který pásl své stádo na lukách nazývaných „Na bažině“, byl často svědkem smokovy krutosti. Smok se znenadání objevil a pohltil některou z jeho ovcí, zatímco ostatní se rozprchly v panice.
Lidé z Bohuslávek se však rozhodli, že nebudou žít ve stínu strachu. Staré moudrosti jim napověděly o způsobu, jak se smoka zbavit. Společnými silami zabili tele, jehož tělo naplnili nehašeným vápnem. Tento zvláštní pokrm pak smokovi nabídli. Když smok svou kořist spolkl a následně se napil z chladivých vod potoka, jeho osud byl zpečetěn. Vápno s vodou rozpoutalo chemickou reakci, a tak smok pukl a vesnice byla konečně osvobozena od jeho hrozby.
Pověst o smokovi však nebyla jedinou legendou, která se ve vesnici tradovala. Místní vyprávěli o ukrytých pokladech, které měly být rozesety po celém okolí. Jeden z těchto pokladů měl být ukrytý v gruntě č. 13, bývalém pivovaru, kde se ve sklepích prý blyštily zlaté mince. Další tajemství ukrývalo místo u Obecního lesa, známé jako Kovářovo uhlisko. Tady měl být zakopán truhlice plná drahokamů a stříbra, které mělo pocházet z dávných časů, kdy vesnicí procházeli obchodníci z dalekých zemí.
A tak Bohuslávky i přes svou klidnou tvář, zůstávají místem plným tajemství, kde každý kámen může skrývat příběh a kde minulost je stále přítomná v šepotu větru a šumění potoků.