BLATNICE. Ďáblův žlab a zázračná voda

V malebné krajině jižní Moravy, mezi vinicemi a políčky, leží malá obec Blatnice pod Svatým Antonínkem. V této nenápadné vsi, jež se pyšní bohatou historií a tradicemi, se vyprávějí příběhy, které vzbuzují tajemno i respekt. Jedním z nich je pověst o Ďáblově žlabu, tajemném místě, kam se mnozí odvažují jen s třesoucím se srdcem.
Mezi Střečkovým kopcem a vrchem, na němž se tyčí poutní kostel svatého Antonína Paduánského, se v zemi táhne žlab. Místní se odedávna domnívají, že je to dílo samotných ďáblů. Na jeho konci se nachází studánka, o které se vypráví, že kdysi sloužila jako útočiště pekelných bytostí, které zde topily pod velkým kotlem plným zlaťáků.
Jednoho dne se jeden místní muž z Blatnice, pohlcený touhou po bohatství, rozhodl, že poklady získá pro sebe. Bez ohledu na varování starších obyvatel se vydal k žlabu za soumraku, s nadějí, že se mu podaří obelstít pekelné strážce. Jakmile dorazil k místu, kde se žlab stával nejhlubším, zjevil se před ním kotel plný třpytivých dukátů. Muž, oslepený vidinou bohatství, se nezalekl a natáhl ruku, aby se dotkl pokladu.
V tom okamžiku se země zachvěla, kotel se převrhl a rozžhavené dukáty se rozletěly po okolí. Muž, neschopen uniknout, byl pohlcen plameny a navždy zmizel v hlubinách země. Od té doby se říká, že kdo se pokusí získat poklad z Ďáblova žlabu, čelí stejnému osudu.


Nedaleko od tohoto děsivého místa, pouhé dva kilometry severně od Blatnice, se nachází vrch svatého Antonínka. Tento vrch, nejzápadnější výběžek Bílých Karpat, sloužil po staletí jako poutní místo. Na jeho vrcholu stojí kostel svatého Antonína Paduánského, proslulý svou svatostí. Podle dávných pověstí se zde zastavili slovanské věrozvěsti Cyril a Metoděj na své cestě z Nitry na Velehrad. Zde vyvrátili pohanské modly a pokřtili místní obyvatelstvo vodou ze studánky, jejíž pramen teče dodnes.
Voda ze studánky je považována za zázračnou, říká se, že má moc léčit tělo i duši. Každoročně sem přicházejí poutníci, aby se napili a načerpali sílu z posvátného pramene, doufajíc, že je ochrání před zlými silami, které číhají v okolních lesích.
A tak v Blatnici, mezi tajuplnými lesy a svatými místy, se prolínají příběhy o odvaze, víře a varování před pokušením, které láká lidské srdce do neznáma. Příběhy, které připomínají, že za každým tajemstvím se skrývá lekce, kterou je třeba si pamatovat.