BLATNÁ.Templářská legenda

V hlubokém srdci Jižních Čech, kde se krajina zrcadlí v poklidných vodách rybníků, leží město Strakonice. Jen 23 kilometrů severozápadně od Písku se rozkládá oblast, která je opředena tajemstvími a legendami – Blatná. Tento region, který se může pyšnit bohatou historií a fascinujícími příběhy, je domovem mnoha záhad.
Jednou z nejznámějších pověstí je templářská legenda o hradu, který byl založen samotným templářským řádem. Dlouho se říkalo, že v severním zámeckém křídle, v jedné z komnat druhého patra, existuje nástěnná malba, která odhaluje spojení hradu s templáři. Tato malba, známá ještě v 18. století, měla zobrazovat templářské rytíře a záhadného mouřenína s lucernou.
Vypráví se, že právě tento mouřenín s lucernou naznačuje umístění pokladu, který je ukrytý ve staré hodovní síni hradu. Legenda praví, že zámecký písař kdysi rozluštil tajemné symboly na stěně a poklad vyloupil. Jiní tvrdí, že poklad hlídá duch templářského rytíře, který nedopustí, aby bohatství padlo do nesprávných rukou.
Jenom kousek od hradu se nachází místo známé jako Čertovo pole. Toto pole je situováno na ostrově uprostřed rybníka, nedaleko cesty vedoucí k Tchořovicím. V blízkém mlýně prý žil mlynář, který ovládal umění zaklínání ďáblů pomocí čarodějné knihy. Jednoho dne jeho malý syn našel tuto knihu a začal z ní číst. Pekelníci se okamžitě zjevili, ale naštěstí přiběhl mlynář, který jim přikázal vytvořit pole na ostrůvku v rybníku.


Další legenda se váže k Hadí hoře u Blatné. Říká se, že v jejím podzemí spí rytířské vojsko, které se probudí a přijde na pomoc zemi, až bude nejhůře. Lidé z okolí věří, že až nadejde čas, vojsko se vynoří z nitra hory, aby ochránilo kraj před nebezpečím.
Tajemné příběhy Blatné, plné templářských symbolů, čertovských kouzel a spících rytířů, lákají dobrodruhy i milovníky historie. Svůj poklad, ať už ve formě zlata či fascinujících legend, uchovává tento kraj s obdivuhodnou trpělivostí, čekajíc na ty, kteří se odváží odhalit jeho tajemství.