BLANSKO. Černobohův sloup a hamižný šlechtic

V hlubokých lesích kolem Blanska, kde se krajina zvedá a padá jako moře v bouři, leží tajemné místo, které vtahuje duše odvážlivců a vypráví příběhy z dávných časů.
Kdysi dávno, nedaleko odtud, žil ctižádostivý vladyka. Jeho touha po moci a slávě byla tak intenzivní, že se rozhodl upsat svou duši pohanskému bohu Černobohovi. Černoboh slíbil, že mu postaví hrad a sklepy, které budou nejvelkolepější v celé zemi. Stavba postupovala rychle, avšak jednoho dne, kdy se krajinou neslo procesí s Cyrilem a Metodějem, Černoboh pocítil, že jeho čas na Moravě končí. V záchvatu vzteku mrštil kamenem do půdy a odešel navždy. Tento kámen, nyní známý jako Černobohův sloup, zůstává jako němý svědek těchto událostí.


Jen o kousek dál, v divokém údolí řeky Punkvy, se tyčí další záhadné místo – Čertův most. Tato kamenná brána, tvořená dvěma oblouky, se stala dějištěm nejedné strašidelné pověsti. Místní lidé se dlouho báli tohoto místa, neboť zde prý strašilo. Jednou byl chudý muž z vesnice postaven před krutý úkol – přinést orlí mláďata svému bezohlednému pánovi. Když se odvážil na Čertův most, spatřil tam poklad. S pohledem na zlaté mince a drahokamy v očích se vrátil domů a o svém objevu pověděl pánovi.
Hamižný šlechtic, zaslepený touhou po bohatství, se vypravil na Čertův most sám. Avšak nenasytnost ho zavedla do záhuby. Když se pokusil uchopit poklad, ztratil rovnováhu a zřítil se do hluboké propasti pod mostem.


Místní lidé od té doby vyprávějí tento příběh jako varování před hamižností a pýchou, a jak Čertův most, tak Černobohův sloup zůstávají tichými svědky dávných kleteb a tajemství, schovaných v hlubokých lesích Blanska.