BLANÍK. Spící vojsko

V hlubokých stínech Českého Podblanicka, kde hory skrývají svá tajemství po staletí, se rozprostírá mýtus o hoře Blaník. Tady, pouhých 21 kilometrů východně od městečka Votice, se nachází místo, které je srdcem jedné z nejmocnějších legend českých zemí. Ve skrytu této hory prý spočívá spící vojsko, vedené knížetem Václavem, čekající na chvíli, kdy v Čechách bude nejhůř.
Podle starých pověstí, jakmile se z Karlova mostu v Praze zázračně vynoří Bruncvíkův meč a zamává třikrát v směru Blaníku, vojsko se probudí k životu. Říká se, že meč se pak s hrozivým sykotem snese k hladině Vltavy a navždy zmizí.
Ve vesničkách kolem Blaníku, jako jsou Louňovice, Načeradec či Světlá, lidé po generace vyprávějí o setkáních s blanickými rytíři. Kdysi dávno prý místní děvečka sloužila těmto rytířům, zatímco kovář jim koval koně k boji.

Další pověst praví, že u Blaníku se v dávných dobách bránil slovanský kníže Stojmír proti neznámému kmeni. V kruté řeži byl zabit, ale jeho tělo se nikdy nenašlo. Lidé věří, že se jeho duch skrývá v nitru hory s ostatními.
V 18. století, v době těžkého útlaku, se legenda o skrytém vojsku znovu rozšířila. Věřilo se, že až bude v Čechách nejhůř, suchý dub na vrcholu Velkého Blaníku se zazelená a vyschlá studánka pod ním poskytne tolik vody, že poteče po stráni dolů. Tehdy ožije i zkamenělý lev na miličínské Kalvárii, jeho řev otevře skálu a vojsko vyjede ven, aby zničilo nepřátele.


Podobně se vypráví i o hradě Blanseku, 7 km východně od Blanska, kde straší kamenní rytíři a Bílá paní. Tato strašidla jsou výsledkem tajemné kletby, která postihuje všechny majitele hradu. Podle pověsti byl krutý pán hradu proklet za vraždu chudého poustevníka, což vedlo k tomu, že všichni rytíři z jeho rodu se po smrti mění ve sténající kameny.
Ať už jde o Blaník či Blansek, tyto příběhy ukrývají hlubokou mystiku a připomínají nám, že historie a mýty jsou často propleteny ve fascinující směsici, která obohacuje kulturní dědictví české země.