BEZNO. Propadlý kočár s bezbožným pánem

Poblíž vesnice Bezno, v místě známém jako „Na propasti“, koluje prastará legenda o propadlém kočáru. Příběh vypráví o bezbožném pánovi, který svému kočímu bránil v modlitbě. Trest přišel rychle – kočár se jednoho dne propadl do země, jakoby ji samotná proklela. Legenda je obdobou příběhu o propadlé kněžně Drahomiře z pražských Hradčan, což dodává celému vyprávění punc autenticity. Je zajímavé, že zdejší panství údajně vlastnil Štyrsa, jeden z vrahů svatého Václava. Některé verze příběhu jej přímo označují za onoho propadlého pána.
Říká se, že když se do této propasti vhodí kachna, vypluje pramenem buď u Kropáčovy Vrutice, nebo u Nemyslovic. Tento tajemný fenomén jen přidává na záhadnosti celého místa.
Poklad u Bezna
Na skále nad vesnicí Bezno se tyčí ruiny staré stavby, která skrývá další tajemství. V jejím sklepě je prý ukryt poklad loupeživého rytíře, který po jeho smrti získal samotný satan. Poklad střeží příšerný pes s ohnivýma očima, jenž nedá pokladu pokoj. Každých sedm let je možné zaslechnout z podzemí sténání; právě tehdy lze poklad získat, ale pouze s pomocí černého kohouta s křížem mezi nohama. V den čarodějnic, tedy 30. dubna, se prý na skále objevují pohybující se světélka, která naznačují přítomnost pokladu. Tuto pověst zachytil ve svých spisech J. V. Grohmann.


Tyto legendy dodnes lákají návštěvníky, kteří chtějí zažít tajemno a možná i zahlédnout náznak dávno zapomenutých příběhů.