BEROUN, Klepavý mužík, požár a prokletá služebná

Beroun, malebné město ležící 28 km jihozápadně od Prahy, skrývá mnoho tajemství a legend, které se tradují po generace. Mezi nejznámější příběhy patří legenda o Klepavém mužíku. Tento duch se zjevuje jako podivný mužík známý jako Klepáček, který se ozývá klepáním na stěny. Lidová moudrost říká, že tento duch byl jedním z berounských primátorů, který nyní střeží městské poklady ztracené mezi 15. a 17. stoletím.
Dalším přízrakem, který děsí obyvatele Berouna, je Ohnivý Beha. Tento nešťastný měšťan se někdy projížděl nad městem v ohnivém kočáře a mnozí mu připisují vinu za rozsáhlý požár v roce 1735.


Beroun je plný přízraků a skrytých pokladů. Ve velkém domě za kostelem sv. Jakuba se údajně nachází poklad, který je střežen duchy. U Pražské brány kdysi stál dominikánský klášter a v okolních domech se často objevovaly přízraky. Mezi nimi i kýchající Bílá paní, která prý pomohla Žižkovým bojovníkům odhalit skryté zbraně v domě U Žaludů.


V domě U černého orla, bývalém hostinci, se ozývalo noční řinčení oken a zjevoval se tam přízrak mnicha, který prý hlídá poklady z rozbořeného kláštera. V Jenštejnském domě na náměstí je možné na poslední den roku spatřit přízrak bílé ženy s klíči, která naříká – bývalou služku, jež svou nepozorností zavinila smrt dětí a byla odsouzena k smrti.


Okolí Berouna je rovněž plné legend. Na vrchu Průhoně v Járově byla postavena kaplička nad studánkou, kde se po zázračném zjevení věřilo v léčivou moc místní vody, známé jako U Boží vody. Legenda praví, že matka zaklela svou dceru, aby zkameněla, když se dlouho nevracela s vodou. Dodnes je zde vidět její tělo v podobě kamene, což podle V. Krolmuse symbolizuje návrat dcery k modloslužbě a zánik pohanství.
Město Beroun a jeho okolí jsou tak propleteny tajemnými příběhy, které ožívají v tichých nocích a přitahují nejen milovníky historie, ale i ty, kdo touží po doteku mystiky a dávných časů.