BENÁTKY NAD JIZEROU. Alchymistická laboratoř Tychona Braha

V dávných dobách, kdy tajemství vesmíru a alchymie vládla lidské mysli, se v Benátkách nad Jizerou rozvinula tajemná legenda o slavné návštěvě dánského astronoma, alchymisty a rosekruciána Tychona Braha. Roku 1599, na pozvání císaře Rudolfa II., Tycho přijal útočiště v místním zámku. Rudolf, fascinován alchymií a astrologií, nabídl Tychovi několik ze svých zámků v okolí Prahy, avšak Tycho zvolil Benátky pro jejich ideální polohu k pozorování hvězd.
V těchto tichých Benátkách začal Tycho budovat svou observatoř a tajemnou alchymistickou dílnu. Z této dílny prý zaslal císaři elixír proti moru, zatímco v tajemných koutech své laboratoře pracoval na „perlové tinktuře“, o které si dopisoval s Rudolfem. Mnozí věřili, že Tycho odhalil tajemství věčného života a alchymistického zlata, ačkoliv to nikdy nebylo prokázáno.
Během svého pobytu se Tycho setkal s dalším velikánem astronomie, Johannesem Keplerem, který přicestoval na jeho pozvání začátkem února roku 1600. Společně se ponořili do tajů vesmíru a alchymistických vzorců, které měly změnit pohled na svět.
Dodnes v muzeu na zámku v Benátkách nad Jizerou najdeme síň věnovanou Tychonu Brahovi, kde jsou uchovány památky na jeho slavný pobyt. A místní obyvatelé dodnes šeptají o tom, co všechno Tycho Brahe ve své tajemné alchymistické laboratoři skutečně objevil.
A tak zůstává legenda o Tychonu Brahovi nejen příběhem o vědeckém a alchymistickém rozvoji, ale i tajemným odkazem, který stále fascinuje ty, kdo hledají odpovědi na otázky skryté za závojem času.