BABYLÓN – rybník (Domažlice). Čertův kámen

Byla jednou jedna tajemná legenda, která se vyprávěla mezi lidmi žijícími v okolí Českého lesa. Asi 500 metrů od rybníka, na malebné turistické cestě vedoucí na Českou Kubici, odpočívá prastarý viklan známý jako Čertův kámen. Tento mohutný balvan, dlouhý přes 4 metry a vysoký kolem 1,5 metru, byl svědkem mnoha generací, a přesto si uchoval tajemství, které láká mnohé odvážné duše.
Před dávnými časy se povídalo, že na tomto kameni odpočíval sám ďábel. Místo, kde se usadil, neslo otisky jeho kopyt a ocas, které i dnes, za měsíčných nocí, jakoby zářily zvláštním světlem. Jednou, v temné noci, byl kámen shozen ze svého místa. Lidé z nedaleké vesnice slyšeli v noci těžké funění a dunění, jak čert tlačil kámen zpět na jeho původní místo, kde prý měl svou pekelnou dílnu.
Říkalo se mu také Čertův mlýn, neboť legenda praví, že právě zde čert mlel své pekelné obilí. Když do oblasti přišlo období modernizace a dělníci začali stavět železnici, v touze po pokroku svrhli viklan z jeho lože. Nicméně, místní tvrdili, že každou noc, kdy měsíc osvětloval les, bylo slyšet šepot a vzdálené ozvěny čertova mlýnku, jak se otáčí a zpracovává zrní z jiného světa.
Již učenec B. Balbín se o tomto místě zmiňoval ve svých Miscellaneích, fascinován příběhy a mýty, které obklopovaly tento zvláštní kámen. Dodnes zůstává Čertův kámen místem obestřeným tajemstvím, které vypráví o dávné minulosti, kdy hranice mezi naším světem a světem nadpřirozeným byla tenčí, než bychom si mohli představit. Kdo ví, možná i vy, pokud se odvážíte, uslyšíte v tichu noci jemné zvuky čertova mlýnku…