ALBRECHTICE NAD VLTAVOU – Čihadlo

V hlubokých lesích nedaleko starobylé vesnice se majestátně tyčí vrch Čihadlo, známý svou výškou 432 metrů. Místní obyvatelé často šeptají o tajemství, které hora ukrývá ve svých útrobách – o velkém pokladu, který tam prý byl ukryt před dávnými časy. Tato legenda poutá pozornost nejen zvědavců, ale i těch, kteří milují příběhy plné záhad a tajemna.
Jednoho chladného Štědrého večera se do oblasti kolem Čihadla zatoulala zoufalá žena. Se zlomeným srdcem a oči plnými slz doufala, že uvnitř hory nalezne dobrotivé duchy, kteří by se ujali jejího malého dítěte a zajistili mu lepší život. Věříc v jejich laskavost, zanechala dítě uvnitř hory a sama zůstala poblíž, modlíc se za jeho bezpečí.
Když se zpráva o jejím činu rozšířila mezi místními obyvateli, byli hluboce dojati jejím zoufalstvím a odvahou. Rozhodli se jednat a dítě se pokusit zachránit. S nářadím v rukou a odhodláním v srdcích pracovali dnem i nocí, snažíc se prokopat do nitra hory. Ale hora zůstávala neproniknutelná a jejich úsilí bylo marné.
Žena, vyčerpaná a plná úzkosti, zůstala žít v blízkosti hory, doufajíc, že se jednoho dne dočká návratu svého dítěte. Do roka však zemřela, říká se, že na zlomené srdce. Nedokončená štola, která zůstala jako němý svědek jejich snahy, se časem stala útočištěm pro pocestné a místní, když počasí nebylo milostivé.
Ačkoli poklad nikdy nebyl objeven a osud dítěte zůstal zahalen tajemstvím, legenda o ženě a jejím dítěti přetrvala. Příběh se vypráví u krbů i při slavnostech, předává se z generace na generaci. Vrch Čihadlo tak zůstává místem, kde se setkávají naděje s melancholií, a kde každý, kdo naslouchá větru šeptajícímu mezi stromy, může spatřit odlesk tajemství, jež možná nikdy nebude odhaleno.

49.2580583N, 14.3212464E