BEČOV NAD TEPLOU.Gotické planety (poškozené)

V malebném městečku Bečov nad Teplou, v srdci historického západního Čech, se nachází starobylý gotický hrad, jehož stěny ukrývají příběhy dávných časů. Jednou z jeho nejcennějších částí je hradní kaple Navštívení Panny Marie, postavena v první polovině 14. století. Tato kaple je známá nejen svou architektonickou krásou, ale především unikátními nástěnnými malbami, které dodnes fascinují historiky i návštěvníky svou mysticko-astrologickou symbolikou.
Malby, které zdobí stěny kaple, jsou záznamem středověkých představ o vesmíru a duchovním světě. Mezi hlavní motivy patří symboly Slunce, Měsíce a hvězd, které byly ve středověku vnímány jako mocné prvky ovlivňující osudy lidí na Zemi. Tyto nebeské tělesa byly často spojovány s astrologií a mystikou, což umocňuje tajemný nádech kaple.
Významné místo mezi malbami zaujímá svatý Kryštof, patron cestujících, který je zobrazen jako ochránce a průvodce po neznámých cestách života. Přestože jsou malby značně poškozené časem a nepříznivými podmínkami, jejich původní krása a duchovní hloubka jsou stále patrné.
Kaple samotná, s jejími žebrovými klenbami a gotickými portály, tvoří harmonický celek, který láká návštěvníky na cestu do minulosti, kdy víra a mystika byly úzce propojeny s každodenním životem. Při vstupu do kaple se člověk ocitá v jiném světě, kde čas plyne jinak a kde se dávné příběhy mísí s tichem a tajemstvím starého kamene.
Navštívení gotického hradu a jeho kaple v Bečově nad Teplou je jako cesta do jiné dimenze, kde se historie setkává s mystikou a kde každá nástěnná malba vypráví svůj jedinečný příběh o světě, jaký byl v době jejího vzniku. Tento poklad gotického umění je důkazem o bohatství kulturního dědictví, které Česká republika nabízí.