Legendy Bělé pod Bezdězem

Bělá pod Bezdězem, malebné město nacházející se 12 km severozápadně od Mladé Boleslavi, je místem, které skrývá nejedno tajemství a legendu. Dvě z nich, které se tradují po staletí, přinášejí fascinující pohled na historii a mytologii tohoto regionu.
Význační kostlivci
Jedním z nejpozoruhodnějších míst v Bělé pod Bezdězem je kostel sv. Václava, kde se nachází kaple sv. Mikuláše. Tato kaple je známá svými freskami, které zobrazují duše v očistci, avšak pozornost přitahují především malby kostlivců. Tyto kostlivce, které nesou odznaky papeže, biskupa a vojína, lze považovat za unikátní dílo z první poloviny 18. století. Legenda praví, že tyto kostlivci jsou symboly neodbytné připomínky pomíjivosti moci a slávy na tomto světě.
Tajná chodba na Bezděz
Další fascinující legendou spojenou s Bělou pod Bezdězem je pověst o tajné chodbě vedoucí z domu č. p. 27 na náměstí až na hrad Bezděz. Tato chodba, která je dnes na mnoha místech zasypaná, měla být podle různých autorů a též podle Schallera, který se o ní zmínil v Topografii království českého z roku 1786, skutečným úkrytem a spojnicí mezi městem a hradem. Vchod do této chodby měl být později zazděn ve sklepě zmíněného domu.
Tajemná tradice o této chodbě dokonce inspirovala slavnou českou spisovatelku Elišku Krásnohorskou. Její libreto k opeře „Tajemství“, kterou zhudebnil skladatel Bedřich Smetana, je inspirováno právě touto legendou a dodává příběhu další vrstvu romantického kouzla a mystiky.
Tyto příběhy, ať už pravdivé nebo jen výplody lidské fantazie, dodávají Bělé pod Bezdězem jedinečný charakter a lákají návštěvníky, aby objevili kouzlo a tajemství ukrytá v historii tohoto malebného města.