BENEŠOV NAD ČERNOU. Posvátné stopy

V malebné obci Benešov nad Černou, ležící 10 km východně od Kaplice, se skrývá tajemné místo opředené legendami a pověstmi. Těsně před tím, než říčka Černá opustí obec, se na jednom z kamenů nacházejí záhadné prohlubeniny. Místní lidé věří, že tyto stopy jsou posvátné otisky nohou samotné Panny Marie.
Legenda vypráví, že Panna Maria navštívila Benešov nad Černou během své pouti krajinou, když hledala klidné a tiché místo k modlitbě a rozjímání. Tato oblast ji zaujala svou přírodní krásou a pokojnou atmosférou. Říká se, že byla přitahována neporušenou přírodou a poklidným tokem říčky Černé, která nabízela ideální prostředí pro spočinutí a duchovní obnovu.
Když se Panna Maria zastavila na břehu říčky, cítila hluboký mír a spojení s přírodou. V té chvíli zanechala v tvrdém kameni otisky svých nohou a také záhyby svého pláště, které navždy zůstaly vtisknuty do kamene. Tyto posvátné stopy se staly místem uctívání a poutě, kam lidé přicházejí, aby se pomodlili a našli útěchu ve víře.
Legenda o Panně Marii a jejích posvátných stopách je živým příkladem toho, jak se historie a víra prolínají v srdcích obyvatel této oblasti. Ať už je pravda jakákoli, příběh o posvátných stopách Panny Marie zůstává trvalou součástí kulturního dědictví Benešova nad Černou, přitahující návštěvníky z blízkého i dalekého okolí, kteří hledají dotek tajemna a duchovna. Lidé věří, že její přítomnost přinesla obci zvláštní duchovní sílu a že její stopy v kameni slouží jako trvalá připomínka božské laskavosti a ochrany, kterou Panna Maria zanechala pro všechny, kdo toto posvátné místo navštíví.