BERNARTICE NAD ODROU. Kaple Panny Marie, ohnivý kůň


V obci Bernartice nad Odrou, která leží 5 km severovýchodně od Nového Jičína, se skrývá mnoho tajemství a pověstí, které stále žijí v myslích místních obyvatel.
Kaple Panny Marie, stojící hrdě v této malebné vesnici, byla postavena v minulém století párem lakotných manželů. Po jejich smrti se začaly objevovat přízraky těchto manželů, což potvrdilo několik hodnověrných svědků. Když rolník koupil jejich starou usedlost, prožil prvé tři noci v děsivém osamění. Každou z těchto nocí byl probuzen tajemným voláním „Zefe!“.

Přestože prohledal celý dům, nenalezl žádné stopy po jiném člověku. Při přestavbě usedlosti byl objeven stříbrný peníz skrytý za trámem, což jen přidalo na záhadnosti celého příběhu.


Na cestě od Starého Jičína je možné v noci spatřit ohnivou kouli, která se proměňuje v žhnoucího koně, a občas se zde objevuje přízrak velkého černého psa s planoucíma očima. Tito duchové dodávají krajině její mystický nádech a neustále přitahují odvážlivce, kteří touží odhalit jejich tajemství.

Za Bernarticemi se tyčí Panský (Bernatský) kopec. Legenda praví, že kdysi na tomto místě stával původní Starý Jičín, jenž se propadl do země společně se svým kostelem. Vypráví se také, že pod tímto kopcem vede tajemná podzemní chodba spojující starojický hrad se Štramberkem.

Tato tajná cesta je dodnes neprozkoumaná a zůstává lákavou výzvou pro každého, kdo touží odhalit stíny minulosti.
Tyto příběhy z Bernartic nad Odrou tvoří neoddělitelnou součást místního folklóru a uchovávají v sobě mystickou sílu, která přetrvává po generace.