BÍLÝ KŮŇ. Lakomcův kámen

V malebné krajině východních Čech, jen několik kilometrů od městečka Chrudim, se nachází tajemné místo, které místní lidé znají pod názvem Bílý Kůň. Toto místo je opředeno legendami, které se po generace předávají z úst do úst.
Jednou z nejznámějších legend je příběh o Lakomcově kameni. Na tomto skalisku, které se tyčí nad okolní krajinou, se prý za temných nocí objevuje přízrak dávného sedláka. Tento sedlák, jménem Matěj, byl známý svou lakotou a nenasytností. Říká se, že za svého života kradl svým sousedům víno z vinic a schovával si ho ve sklepě.

Když se napil, sedával na svém soudku jako na trůnu a těšil se z pomíjivého bohatství. Avšak jedné bouřlivé noci, když se vypravil krást víno, se nad krajinou rozezněl strašlivý hrom. Matěj zpanikařil a při útěku zakopl o kámen. Upadl tak nešťastně, že se na místě zabil. Od té doby, jak praví legenda, jeho duše nemá klid.
Lidé, kteří procházejí kolem Lakomcova kamene za nocí, vyprávějí o tom, jak slyšeli Matějův hlasitý křik o pomoc. Někteří tvrdí, že viděli postavu sedláka se soudkem na hlavě, jak neklidně posedává na kameni a hledí do dáli. Jiní zase říkají, že když se přiblíží k tomuto místu, cítí chlad, jako by se kolem nich prohnal studený závan větru.
Přestože mnozí se této oblasti vyhýbají, někteří odvážlivci se vydávají na noční procházky v naději, že spatří Matějův přízrak a uslyší jeho volání. Povídá se, že ten, kdo by dokázal sedlákovu duši vysvobodit, získal by všechno víno, které Matěj za svého života nakradl. Ale zda to někdo dokázal či jen mnozí podlehli strachu a údivu, zůstává záhadou.
Tak legenda o Bílém Koní a Lakomcově kameni žije dál, přidávajíc na tajemnosti tomuto kouzelnému kraji v srdci Čech.