BLATNO.Krušnohorský Faust

V srdci Krušných hor, jen pět kilometrů severozápadně od Chomutova, leží vesnice Blatno. Tento tichý kout světa skrývá tajemnou legendu o páteru Adalbertu Hahnovi, místním duchovním, který se narodil 29. ledna 1789 a zemřel 25. června 1855. Jeho příběh se traduje nejen v Blatně, ale v celém okolí Krušných hor, kde byl znám jako „Krušnohorský Faust“.
Páter Hahn byl zázračným lékařem, který údajně oplýval schopností léčit nemoci, na které byla tehdejší medicína krátká. Lidé z daleka i blízka putovali do Blatna, aby vyzkoušeli jeho léčitelské umění. Mnozí tvrdili, že jeho ruce ovládají tajemné síly, které dokážou uzdravit i ty nejtěžší rány. Kolem jeho osoby se však šířily i znepokojivé legendy o jeho údajných stycích s ďáblem.
Podle jedné z nejznámějších pověstí měl páter Hahn uzavřít pakt s temnými silami, aby získal své léčitelské schopnosti. Někteří říkali, že jej občas vídali, jak za soumraku odchází do hustých lesů Krušných hor, kde se měl setkávat s neznámými postavami a provádět tajemné rituály. Bylo mu přisuzováno, že jeho umění nemělo pouze léčivý účinek, ale že dokázal i komunikovat se záhrobím a na jeho přímluvu se mnozí zemřelí zázračně navraceli do života.


Navzdory temným pověstem zůstal páter Hahn mezi místními obyvateli oblíbený. Mnozí ho považovali za svatého muže, který byl nespravedlivě očerňován pomluvami. Po jeho smrti se však šeptanda o jeho paktování s ďáblem ještě zesílila a jeho hrob se stal cílem poutníků hledajících nadpřirozenou pomoc.
Dnes, když se projdete tichými ulicemi Blatna a nasloucháte šepotu větru mezi stromy, můžete cítit, že duch Krušnohorského Fausta stále bdí nad tímto krajem. Jeho legenda žije dál jako připomínka tajemství, které obklopuje hranici mezi světem viditelným a neviditelným.