BLOVICE. Ohnivci a ohnivá svině

V dávných dobách, kdy kraj kolem Blovic byl ještě pokryt hustými lesy a mlhou opředenými stezkami, kolovaly mezi místními obyvateli temné pověsti o tajemných zjeveních. Nejznámější z těchto příběhů vypráví o Ohnivcích, dvou přízracích, které děsily obyvatele města i okolních vesnic.
První z těchto přízraků byl bezhlavý a ohnivý muž, který se zjevoval v noci v ulicích Blovic. Podle legendy se jednalo o duši starého kováře, který kdysi dávno uzavřel pakt s temnými silami, aby získal nepřekonatelné řemeslné dovednosti. Když však přišel čas zaplatit za svou smlouvu, byl kovář proklet: jeho hlava byla oddělena od těla a jeho duše byla navěky odsouzena k bloudění po nocích jako plameny obklopený přízrak. Obyvatelé Blovic říkali, že kdo spatří tohoto ohnivého muže, musí utéct co nejrychleji, jinak ho čeká neštěstí.


Druhý přízrak, který děsil oblast nad Blovicemi v lese, měl podobu ohnivé svině. Byla to prý zakletá duše zlé ženy, která za svého života škodila lidem a svým čarodějnickým uměním přivolávala zlo na své sousedy. Po smrti se její duše proměnila v ohnivou svini, která bloudila po lese a chránila svůj ukradený poklad. Mnozí se pokoušeli svini sledovat, doufajíc, že odhalí místo, kde je poklad ukryt, ale říká se, že všichni tito odvážlivci byli zahnáni plameny a nikdy se nevrátili.
Tato zjevení se stala součástí místního folklóru a dodnes si je lidé v Blovicích i okolí vyprávějí u večerních ohňů. Přestože si mnozí myslí, že se jedná pouze o povídačky, někteří tvrdí, že v noci stále vidí záblesky ohně v ulicích či mezi stromy, a tak legendy o Ohnivcích žijí dál.