BLUDOV. Ukradená hostie

V srdci malebné Hané, jen čtyři kilometry jihozápadně od Šumperka, se nachází tajemný zámek Bludov. Tento renesanční skvost je nejen architektonickým pokladem, ale i místem, kde se historie prolíná s legendami a pověstmi.
Když slunce zapadá a první hvězdy se objevují na obloze, zámek ožívá příběhy dávných dob. Jedním z nejznámějších přízraků je Bílá paní, která prý bloudí chodbami zámku v tichém smutku. Její jemná postava se zjevuje ve stínech, připomínajíc návštěvníkům zámku, že minulost je stále přítomná.


V minulém století byl tento zámek útočištěm pro velkého rakouského básníka Franze Grillparzera. Právě zde našel inspiraci pro svou slavnou truchlohru „Pramáti“ (Die Ahnfrau). Tajemná atmosféra zámku a příběhy, které se k němu váží, poskytly Grillparzerovi látku k dílu, které zůstává nesmrtelné. Podobné motivy lze nalézt i v jiných českých lokalitách, jako jsou Borotín a Velké Losiny, kde se legendy a historie prolínají podobným způsobem.

Jedna z nejpozoruhodnějších pověstí Bludova se však váže k založení gotického kostela. Legenda praví, že kdysi dávno místní sedlák ukradl svatou hostii a při útěku ji ztratil právě na tomto místě. Divoké včely, vedeny snad božskou silou, hostii odnesly do dutého stromu, kde kolem ní vystavěly z vosku podivuhodnou monstranci ( Monstrance (z lat. monstrare, předvádět, volněji demonstrovat), jiným termínem custodia, je ozdobná prosklená schránka na noze, zhotovená z ušlechtilých kovů (nejčastěji ze zlaceného stříbra), patří k svatému nářadí a nádobí, uctívanému na oltářích katolických chrámů). Tento zázrak přiměl místní obyvatele k postavení kostela, který se stal centrem obce a svědkem mnoha generací.
Ať už věříte na přízraky a zázraky, či nikoliv, zámek Bludov a jeho okolí mají co nabídnout každému, kdo se nebojí ponořit do tajemství minulosti a nechat se unášet kouzlem dávných časů.