BOHOSUDOV. Mariánský zázrak

Kdysi dávno, v krajině severozápadních Čech, se rozprostíralo místo plné tajemství a zázraků, známé jako Bohosudov, ležící pouhých 5 kilometrů jižně od města Teplice. Toto místo bylo opředeno legendami, které vypráví o zázračném mariánském obrazu, jenž se stal středobodem poutního místa, které přitahovalo poutníky zblízka i zdaleka.
Legenda praví, že v dávných dobách žila v nedaleké Krupce dívka, která se jednou vydala žnout trávu na lučním poli u Bohosudova. Během své práce si nevšimla, že se k ní tiše přiblížil had, který se rychle ovinul kolem její ruky. Vyděšená a bezmocná vykřikla strachy. V ten okamžik z nedaleké mohutné lípy vyšlehl silný záblesk světla, který ozářil dívku a omámil hada. Had, jakoby zázrakem, sjel z její paže, aniž by ji uštkl.
Když se dívka vzpamatovala a podívala se na lípu, spatřila v jejím kmeni skrytý mariánský obraz. Říká se, že tento obraz zde kdysi ukryly prchající jeptišky ze světeckého kláštera, aby ho ochránily před nájezdy nepřátel. Příhoda byla považována za božský zásah a rychle se rozšířila do okolí jako zázrak. Obraz byl následně přenesen do Krupky, avšak následující den byl záhadně nalezen opět v dutině staré lípy. Tento jev se opakoval několikrát, což bylo považováno za důkaz jeho posvátnosti.
Na místě byla proto postavena dřevěná kaple, která se záhy stala cílem nespočetných procesí z okolí i vzdálenějších míst, včetně poutníků až z Lužice. Ti přinášeli peněžní dary, díky nimž byl vystavěn nádherný barokní poutní kostel, obklopený staršími ambity. Později se zde usadili jezuité, kteří vybudovali klášter s takzvaným malým seminářem, čímž ještě více upevnili význam Bohosudova jako duchovního centra.
A tak zůstává Bohosudov místem, kde se minulost prolíná s přítomností, a kde příběh o mariánském zázraku žije dál v srdcích návštěvníků, jež sem přicházejí hledat naději a útěchu.