BON REPOS. Obydlí ptáčníka – filosofa

V malebném kraji nedaleko Nymburka, pouhých šest kilometrů severozápadně od Lysé nad Labem, se rozprostírá tajemné místo, které láká nejen milovníky historie, ale i ty, kdo hledají klid a inspiraci. Zde, na Ptačí hůrce v bezprostřední blízkosti vesnice Čihadla, nechal kolem roku 1700 hrabě František Antonín Špork vybudovat své letní sídlo, které nazval Bon Repos, což francouzsky znamená „dobrý odpočinek“.
Hrabě Špork byl nejen významným šlechticem, ale také filozofem, zednářem a vášnivým ptáčníkem, což se odrazilo v celé koncepci tohoto unikátního místa. Bon Repos, obklopený krásnou přírodou, byl místem, kde se hrabě oddával svým dvěma největším zálibám – meditaci a čižbě, tedy lovu ptactva. V těchto klidných chvílích rozjímání se stávala jeho mysl otevřenou novým myšlenkám a inspiracím, které často přetvářel ve filozofické texty a nápisy. Některé z nich stále zdobí stěny dochovaných budov a jejich obsah svědčí o jeho hlubokém zaujetí smyslem života a přírodou.
Z komplexu, který hrabě nechal postavit, se dodnes zachovalo několik staveb a soch, které návštěvníkům nabízejí pohled do minulosti. Mezi nimi vynikají dvě monumentální braunovské lebky z pískovce, které se pyšně tyčí na masivních podstavcích. Tyto lebky, obrácené směrem k brandýskému zámku, jsou symbolem pomíjivosti života, tématu, které bylo pro hraběte Šporka tolik důležité.


Na křižovatce se silnicí, která vede k tomuto zámečku, se tedy lze jen zastavit a obdivovat tyto kamenné svědky minulosti, které jako němí strážci bdí nad odkazem filozofa a generalissima ptáčníků, hraběte Františka Antonína Šporka.