BORŠOV NAD VLTAVOU. Poklady Boršova

Na levém břehu Vltavy, jižně od malé malebné obce, leží tiché zbytky starodávného hradiště, pokryté mechem a zahalené v mlze minulosti. Lidé z okolí se míjejí s těmito zříceninami, ale jen málo kdo zná jejich tajemství.
Podle místní pověsti, toto místo kdysi sloužilo jako útočiště loupeživého rytíře jménem Veleslav, jenž byl znám svou neohrožeností a bezohledností. Veleslav podnikal své nájezdy po celém kraji, olupoval bohaté kupecké karavany a své poklady ukrýval právě zde, v tajných komnatách hradiště, kde měly zůstat navždy skryty před zraky světa.
Legenda praví, že poklad je obrovský a nezměrný, tvořený zlatými mincemi, drahokamy a cennými artefakty ze vzdálených zemí. Ale není to jen tak ledajaký poklad, který by měl každý hledač dobrodružství snadno najít.

Poklad Veleslavův je pečlivě střežen nadpřirozenými silami.
Pověst vypráví, že v noci, kdy měsíc svítí nejjasněji, se kolem hradiště zjevují tři tajemné přízraky panen. Tyto přízraky byly kdysi krásnými dcerami místního panstva, které Veleslav unesl a které se po jeho smrti staly strážkyněmi jeho majetku. Jejich bledé postavy tančí mezi stromy, jejich šepoty nesoucí se s nočním větrem mohou smrtelníky přivést k šílenství.
Ale nejsou to jen ony, kdož brání poklad. Mezi stíny prochází temný myslivec, jehož oči svítí jako uhlíky. Po jeho boku kráčí černý, vychrtlý pes, jehož vytí je slyšet na míle daleko. Myslivec, jak se říká, byl kdysi Veleslavovým věrným služebníkem, který přísahal chránit poklad i po své smrti.
Místní lidé se tomuto místu vyhýbají, varováni příběhy předků. Avšak čas od času se najde odvážlivec, který se vydá na průzkum, veden touhou po bohatství nebo snad po rozluštění starodávného tajemství. Jen pár z nich se vrátí, někteří vyděšení k smrti, jiní s prázdnýma rukama, ale všichni s příběhy o tancujících pannách a strašidelném myslivci.


A tak zůstává poklad Veleslavův skrytý, zahalený závojem legend a tajemství, čekající na toho, kdo bude mít odvahu a důvtip prolomit všechna jeho kouzla.