Brno

Brno, město plné historie a tajemství, je obklopeno legendami, které dodávají jeho uličkám a památkám nádech mystiky.
Brněnský drak
Jedna z nejslavnějších legend Brna vypráví o drakovi, který dnes visí v předsíni brněnské radnice. Podle jedné pověsti byl drak darován městu knížetem Oldřichem. Draka údajně přivezl pan Albrecht z Trautenbergu, což bylo gesto přízně a dar pro město Brno. Další verze příběhu říká, že drak byl původně hrozivou saní, která terorizovala obyvatele v oblasti Líšně. Chytrostí a odvahou jednoho místního hrdiny, který do volské kůže zašil nehašené vápno, byla saně zničena. Po své smrti byla její kůže zavěšena na radnici jako symbol vítězství nad zlem.
Šemberův přízrak
Přízrak pana Šembery, bývalého pána z Bučovic, je další z legend, které dodávají Brnu jeho tajemnou atmosféru. Vypráví se, že Šembera, známý pro svou divokou povahu, zavraždil Zikmunda Prašického a zničil darovací listiny svůj majetek. Jeho duch se od té doby zjevuje v podobě koně s ohnivými nozdrami, nesoucího ďábla, který projíždí ulicemi města, než zmizí v tajemné jeskyni známé jako Šumbera.
Přízrak barona Trencka na Špilberku
Baron Trenck, vůdce pandurů, je další postavou, která je vázána k brněnskému Špilberku. Po své smrti byl pohřben v kapucínském kostele, avšak jeho duch neměl klid. Mnoho lidí tvrdilo, že viděli jeho přízrak procházet chodbami hradu. Každoročně na svátek Všech svatých se v kostele zjevuje přízrak bledé ženy, která se modlí u jeho hrobu až do svítání.
Věže za templářský poklad
Dvě vysoké věže u dominikánského kostela jsou spojovány s tajemným pokladem templářů. Podle legendy byly postaveny za dar, který dva mniši obdrželi od přízraků templářských rytířů na Templštejně.
Bílá paní v domě U sedmi Švábů
V Horní ulici, v bývalé zájezdní hospodě, se zjevuje přízrak Bílé paní. Její přítomnost je považována za znamení blížící se smrti někoho z domu. Její zjevení dodává místu neklidnou atmosféru, která přitahuje zvědavce i dnes.
Zakletý poklad na Zelném trhu
Na Zelném trhu se v domě číslo 9 ukrývá tajemný poklad, který je údajně zakletý. Pověst říká, že každý, kdo se pokusí poklad najít, přijde o život, což dodává místu nádech nebezpečí a tajemství.
Poklad na Starých zámcích
V oblasti Na Starých zámcích u Líšně je ukryt poklad, který stráží červený kohout s ohnivýma očima. Pověst přitahovala mnoho hledačů pokladů, ale žádný nebyl úspěšný. Tajemné dunění země nasvědčuje, že pod povrchem se skrývají tajné chodby, které čekají na své objevení.
Tyto legendy oživují brněnské ulice a dodávají městu nádech záhad a dobrodružství, které láká zvědavce z blízka i daleka. Každá pověst je kouskem historie, který podněcuje fantazii a udržuje tajemství Brna naživu.