BROZANY. Alchymistická dependence

V malebné krajině nedaleko Litoměřic, pouhých devět kilometrů na jih, leží vesnička Brozany. Tohle místo, na první pohled klidné a nenápadné, skrývá ve svém srdci tajemství dávných časů. V roce 1601 se zdejší zámek stal majetkem Jana Zbyňka Zajíce z Házmburku, šlechtice s neobyčejným zájmem o alchymii, vědu na tenké hranici mezi magií a chemií.
Jan Zbyněk Zajíc, inspirován legendami o kameni mudrců a elixíru života, se rozhodl proměnit Brozany ve svůj alchymistický ráj. Ihned po získání zámku se pustil do jeho nákladné přestavby. Zámek se měl stát nejen jeho domovem, ale také místem pro fascinující experimenty, které měly odhalit tajemství přírody.
V jedné z odlehlých částí zámku nechal Zajíc vybudovat alchymistickou laboratoř. Byla to místnost plná podivuhodných přístrojů, skleněných baňek, kotlíků a knih plných záhadných symbolů a vzorců. Někteří z nejuznávanějších alchymistů té doby přijali jeho pozvání a začali zde pracovat na přeměně obyčejných kovů ve zlato a hledání elixíru nesmrtelnosti.
Noční obloha nad Brozany byla často ozářena podivným světlem, když alchymisté pracovali na svých pokusech. Místní obyvatelé si šeptali o kouzlech a magii, o podivných zvucích a vůních, které vycházely z komnat zámku. Někteří se obávali, že Jan Zbyněk Zajíc svou zálibou v alchymii přitahuje i temné síly.
Přestože skutečný kámen mudrců nikdy nalezen nebyl, pověst o alchymistickém zámku v Brozanech přežívá dodnes. Jan Zbyněk Zajíc z Házmburku se stal legendou, a jeho příběh je připomínkou doby, kdy lidé věřili, že hranice mezi vědou a magií je tenká a že v laboratořích skrytých mezi zdmi zámků se dějí zázraky.