BRUMOV. Ohnivé spřežení

Na jihovýchodní Moravě, 6 km jižně od Valašských Klobouk, se tyčí zříceniny hradu Brumov. Tento raně gotický hrad, původně zeměpanského původu, je obestřen řadou tajemných pověstí, které se tradují z generace na generaci.
Nejznámější z těchto legend je příběh o ohnivém spřežení. Hovoří se o tom, že za temných nocí, kdy měsíc zahalí mraky a na hradě zavládne naprosté ticho, ožívá duch dávného hradního pána. V doprovodu svých splašených koní, kteří mají z tlam šlehající plameny, objíždí zříceniny hradu a přilehlé lesy. Tato přízračná jízda je zahalena tajemstvím a obestírá ji děsivé ticho, které občas prořízne jen dusot kopyt a praskání ohně.
Místní obyvatelé věří, že duch hradního pána je uvězněn mezi světy kvůli nějakému dávnému prokletí či nevyřešenému zločinu. Ohnivé spřežení je považováno za varování před blížícím se neštěstím nebo pohromou. Někteří lidé tvrdí, že viděli světla plápolat nad hradními zříceninami, jiní slyšeli vzdálené ržání koní a cítili vůni spáleného dřeva
Ať už je pravda jakákoli, legenda o ohnivém spřežení z hradu Brumov stále žije a přitahuje jak milovníky historie, tak i odvážlivce, kteří se snaží poodhalit roušku tajemství tohoto mystického místa.